loder_img

Een moment geduld, uw verzoek wordt verwerkt.

Feit of Fabel: E10 is hetzelfde als Euro 95

Fabel! E10 is weliswaar de vervanger van Euro 95, echter is deze brandstof niet hetzelfde. De brandstof Euro 95 is per oktober 2019 vervangen door E10, misschien heb je het daarom al gezien of zelf getankt. Wat is E10 nou eigenlijk? Lees verder, in deze blog leggen wij het je uit.

man

Wat is E10?

E10 benzine is een motorbrandstof waar 10% bio-ethanol aan toegevoegd is. Bio-ethanol is een duurzame variant van de ‘gewone’ ethanol. Hierdoor is E10 beter voor het milieu. De E10 benzine is de nieuwe “groene” variant van Euro95.

 

 

Wat zijn voordelen van E10?

Het grote voordeel van E10 is dat de brandstof goed is voor het milieu. Dit komt doordat de bio-ethanol die in E10-benzine verwerkt zit gemaakt is van suiker of zetmeel uit biomassa. Dit is een stuk minder schadelijk voor het milieu dan ‘normale’ ethanol. Daarnaast zorgt E10 ervoor dat de auto’s die op deze brandstof rijden minder CO2 uitstoten.

 

Wat zijn nadelen van E10?

Helaas zitten er ook nadelen aan deze brandstof. Niet elke auto met een benzinemotor is geschikt voor E10. Bijna alle nieuwe modellen zijn wel geschikt voor E10. Bij oudere auto’s kan het tanken van E10 echter voor problemen zorgen. De brandstof kan sommige onderdelen van de motor en de brandstoftoevoer aantasten. Een ander nadeel van E10 is dat het minder lang houdbaar is dan ‘gewone’ benzine. De houdbaarheid van E10 is ongeveer twee tot drie maanden, daarna wordt de brandstof een wat dikkere substantie die niet meer goed vloeit. Als je regelmatig onderweg bent met de auto is dit geen probleem. Maar als je niet zo vaak met de auto op pad bent, een oldtimer hebt of een tweede auto bezit is dit wel een aandachtspuntje.

Is mijn auto geschikt voor E10?

Omdat niet alle auto’s geschikt zijn voor E10 kan er verwarring ontstaan. Wil jij weten of jouw auto geschikt is voor E10? Bij auto’s na oktober 2018 staat E10 aangegeven in het tankklepje. Staat er niets aangegeven? Dat kun je eenvoudig controleren of jouw auto geschikt is voor E10 via de website van E10check.

Voor meer vragen over E10, neem gerust contact met ons op.

Stel hieronder uw vraag

Morgen Internet - Zorgeloos website