loder_img

Een moment geduld, uw verzoek wordt verwerkt.

Werkplaats > elektrische-en-hybride-auto-s

Elektrische en hybride auto’s

Elektrisch rijden is de toekomst. Wij verwachten dat het aantal elektrische voertuigen de komende jaren flink toe gaat nemen en hebben daarom vol ingezet om EV-specialist te worden. Vol energie zijn wij aan de slag gegaan om ons te verdiepen in de wereld van elektrische voertuigen, we hebben contacten met fabrikanten en diverse leveranciers van laadpalen en laadpassen. Onze monteurs zijn hiervoor opgeleid en in het bezit van de NEN9140-certificering. Hiermee hebben wij de meest actuele kennis in huis om reparaties, onderhoud en storingsdiagnose te kunnen uitvoeren aan elektrische voertuigen. De monteurs worden meerdere keren per jaar bijgeschoold en we werken met de meest recente apparatuur.

Er wordt veel verteld en geschreven over elektrische auto’s, er is minder onderhoud nodig dan bij een benzine- of dieselauto. Echter is het wel degelijk belangrijk dat de auto regelmatig en op tijd binnen gebracht wordt voor een onderhoudsbeurt. Hierbij wordt de auto middels een checklist op alle belangrijke veiligheidspunten gecontroleerd. Wij werken altijd via de fabrieksspecificaties en adviseren u dan ook om de onderhoudsintervallen zoals de fabrikant ze voorschrijft te hanteren.

De remblokken
Het remsysteem bij een elektrische auto is erg belangrijk. Een regeneratief remsysteem zorgt ervoor dat de auto niet meteen gaat remmen met de remschijven en blokken, maar in eerste instantie afremt op de elektromotor. Bij regeneratieve remmen is het zo dat wanneer je het rempedaal induwt de motor de andere kant op gaat draaien. Dit zorgt ervoor dat de wielen in feite tegengewerkt worden en dus langzamer gaan draaien. Tegelijkertijd wordt de energie die zo vrijkomt opgeslagen in de accu van de auto. Dit zorgt ervoor dat de remblokken en -schijven minder snel slijten. Omdat de remmen minder gebruikt worden is het des te belangrijker dat de remmen op tijd opengehaald en schoongemaakt worden, om te voorkomen dat de remmen vast gaan zitten.

De vloeistoffen
Doorgaans hebben elektrische auto’s maar 3 soorten vloeistoffen die bijgevuld moeten worden; koelvloeistof, ruitenwisservloeistof en remvloeistof. Deze worden bij elke onderhoudsbeurt gecontroleerd en op peil gezet. Bij sommige auto’s (bijvoorbeeld de Tesla Model S) moet op zijn tijd ook de versnellingsbakolie ververst worden.

Koeling
Bij veel elektrische auto’s is het accupakket middels vloeistof gekoeld. De koeling van de batterij wordt opgenomen in een het airconditioningcircuit. Dit circuit koelt dus niet alleen het interieur maar ook de batterij van de auto. Daarom is het aircosysteem of koelsysteem erg belangrijk in een elektrische auto, deze moet op tijd gecontroleerd worden en service krijgen.

Banden
De banden van een elektrische auto zullen wat sneller slijten, dit heeft 2 redenen: Elektrische auto’s hebben fors meer gewicht dan de traditionele auto, dit komt met name door het accupakket. De plek waar je dit gewicht het beste merkt is natuurlijk de banden. Het gewicht is niet de enige factuur, de 2e factor is het koppel. Een elektrische auto heeft meteen vol vermogen omdat het koppel niet opgebouwd hoeft te worden, een traditionele auto moet eerst toeren opbouwen. Dit zorgt ervoor dat het volledig vermogen van de auto direct overgebracht kan worden op de banden. Ideaal om lekker sportief te kunnen rijden, maar iets minder ideaal voor de banden. Hard optrekken door het volledige koppel over te brengen vergt namelijk veel van de banden. Deze combinatie zorgt ervoor dat de banden wat harder slijten. Des te belangrijk dus dat deze op tijd tijdens het onderhoud gecontroleerd worden.

Ruitenwissers
De ruitenwissers op een elektrische auto hebben dezelfde functie als bij een traditionele auto. Het is aan te raden de ruitenwissers regelmatig te vervangen, zodat u altijd verzekerd bent van goed zicht. Ook bij regen of sneeuw.

APK keuring
Ook een elektrische auto moet APK gekeurd worden. Tijdens deze periodieke keuring is er enkel een controle op veiligheid en milieu. Zoals bij een brandstof auto is ook bij een elektrische auto de APK niet hetzelfde als onderhoud.

Elektrische auto kopen?
Overweegt u om een elektrische auto aan te schaffen? Wij vertellen u graag meer. Onze verkoopadviseurs kunnen u meer vertellen over de beschikbare modellen, de opties voor het laden van EV of de fiscale voordelen bijvoorbeeld. Neem vrijblijvend contact met ons op of komt eens langs, de koffie staat klaar!

Kom gerust eens langs voor meer informatie of om een kijkje te nemen in onze werkplaats. We laten u graag meer zien

Article Image 0
Article Image 1


Werkplaatsafspraak plannen?

Andere werkplaatsservices van ons

Autobedrijf Janssen heeft een geavanceerde werkplaats welke beschikt over de nieuwste technieken. Onze monteurs kunnen o.a. alle overige werkzaamheden voor u uitvoeren.

Morgen Internet - Zorgeloos website